Kampus Nova Gorica

Nova Gorica

Nova Gorica

Nova Gorica, ki je v Sloveniji znana kot mesto vrtnic je z 12.968 prebivalci deseto največje mesto v Sloveniji. V mestu najdete vse pomembnejše mesto ustanove, od občinske uprave do osnovnih šol, zdravstvenega doma, knjižnice, kulturnega doma, gledališča in podobno. Vse do danes se je nenehno razvijala in prerasla v regijsko središče Goriške statistične regije oziroma severne Primorske. Nova Gorica je tudi univerzitetno mesto, saj v njej domuje Univerza v Novi Gorici, ob njej pa tudi številne visokošolske ustanove in fakultete, med njimi tudi Evropska pravna fakulteta v Novi Gorici. Študentski utrip se mestu vse bolj pozna, prepoznaven je tudi v Goriški knjižnici Franceta Bevka, ki domuje v moderni stavbi, zgrajeni po načrtih  arhitekta Vojteha Ravnikarja.

Nova Gorica ima zelo ugodno lego in milo poletje s toplimi zimami in vročim poletjem. Leži na stičišču Vipavske doline s predalpskim svetom. Tako do morja kot do gora je samo pol ure vožnje z avtomobilom, kar odpira številne možnosti za preživljanje prostega časa. Mesto sicer slovi po igralniškem turizmu, polno možnosti pa ponuja tudi vsem ostalim obiskovalcem in gostom. V mestu in okolici najdete vrsto kulturnih znamenitosti: Frančiškanski samostan na Kostanjevici, železniška postaja, solkanska mostova, Sveta Gora, Goriški muzej v Vili Bartolomei v Solkanu in na gradu Kromberk, obiščete pa lahko tudi Mestno galerijo v središču mesta. Ob novozgrajeni stolpnici v Novi Gorici, Eda centru, stoji spomenik, posvečen Edvardu Rusjanu, prvemu slovenskemu letalcu.

Nova Gorica nosi vzdevek “mesto mladih”. Ker je v njej polno osnovnih in srednjih šol ter visokošolskih ustanov se po njenih ulicah vedno sprehajajo mladi. V mestu se odvijajo številne prireditve, priljubljeno shajališče Novogoričanov pa je Bevkov trg v centru mesta. Od tu je le korak do Kulturnega doma Nova Gorica, kjer imajo bogato koncertno ponudbo, in do Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, kjer si lahko ogledate številne gledališke predstave domačega gledališkega ansambla, pa tudi gostovanja mnogih drugih.

Mesto Nova Gorica ima tudi zelo dobre stike in povezave s sosednjim mestom Gorico v Italiji. Sprehod po obeh mestih je posebno doživetje, saj se mesti praktično prelivata eno v drugo. Povezuje ju tudi avtobus, ki vozi med mestoma. Na slovenski strani meje pa je mestni avtobusni prevoz brezplačen. V Novi Gorici zelo prav pride tudi kolo, saj razdalje niso velike, klima pa je zelo ugodna.

 

 

PRIJAVNICE

Prijavite se na razpis preko elektronske prijavnice.

/studenti/campus/